De Schrijfladder

Welkom op de startpagina van De Schrijfladder

Steeds meer kinderen leren lezen en schrijven voordat de basisvoorwaarden hiervoor ontwikkeld zijn. Vooral in groep 3 is dat zichtbaar. Teleurgestelde of zelfs gestreste kinderen, die zo’n zin hadden om te leren lezen, rekenen en schrijven…

Marjon van Sambeek (Kinderergotherapie Gulpen) en Hans Stroes (Alles in Beweging) hebben de handen ineen geslagen en hiervoor De Schrijfladder voor het regulier en speciaal basisonderwijs ontwikkeld. Door elke dag spelenderwijs leuke bewegingsactiviteiten te doen, worden de basisvoorwaarden om tot leren te komen ontwikkeld en neemt het plezier in leren lezen en schrijven snel toe.

De Schrijfladder is bedoeld als ondersteuning voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en het leren lezen en schrijven en zijn in die zin 'Basislessen' voor jonge kinderen. Vooral groep 1 t/m 4 heeft baat bij het dagelijks meedoen met de filmpjes. Daarnaast zijn de activiteiten ook zeer geschikt voor oudere kinderen in het SO en oudere kinderen met schrijfproblemen.  

Het belang voor een 'verrijkte omgeving'
De hersenen van kinderen ontwikkelen zich het beste in een verrijkte omgeving. Prof. Scherder legt uit wat hij daarmee bedoelt en dat dit ook voor de ontwikkeling van de fijne motoriek van belang is.
Klik hier om het filmpje van Prof. Scherder te bekijken. Onderop deze pagina meer hierover.

Achtergrondinformatie
Klik hier voor meer achtergrondinformatie over De Schrijfladder.

De filmpjes en werkbladen van de 6 thema's kunnen ingezet worden als bewegingstussendoortje en als onderdeel van de schrijfles of taalles. Thema 7 heet '1 op 1', waarmee we aangeven dat deze filmpjes en werkbladen heel geschikt zijn om met kinderen individueel of met een kleine groep te doen. Voor kinderen die extra zorg en aandacht nodig hebben een feestje! De Schrijfladder is een aanvulling op de methoden op school. 

Bekijk hier de trailer!               Info flyer voor scholen      bestellen (art. 36 - 41)
                 

De Schrijfladder uitproberen thuis?
Tijdens de lockdown volgen verschillende filmpjes die alle kinderen thuis kunnen bekijken en meedoen!
Meld je hier aan en ontvang de linkjes per e-mail.

De Schrijfladder uitproberen in jouw klas?
Bij de thema's Handengym, Stereotekenen of Verbonden Letterpret kun je een voorbeeldfilmpje bekijken en gebruiken in jouw klas.  Of klik hieronder op de foto's van 'Kerstbomen in scheerschuim'.  

Nationale week van het Handschrift
Het platform Handschriftontwikkeling organiseert van 18 tot 24 januari wederom de Week van het Handschrift. Een week lang aandacht voor het belang van schrijven en handschriftontwikkeling. Op de website van het Platform Handschrijftontwikkeling kun je lesbrieven vinden voor alle groepen van het BO én het VO. Hans is lid van dit platform en ontwierp samen met Marjon de lesbrief voor groep 1 en groep 2. De lesbrieven en de bijbehorende filmpjes zijn hieronder te vinden.

Lesbrief groep 1

Schrijven in het zand

 

Teken je eigen hand

 

Schrijven in de lucht

   

Lesbrief groep 2

Vingerverf schrijven

 

Schrijven kan met elke hand

 

Stereo schrijven

   

Wil jij de kinderen helpen met een goede schrijfhouding? 

De beste manier hiervoor is zorgen dat het papier goed ligt, dan gaan de meeste kinderen automatisch een betere zit- en schrijfhouding aannemen. Door ons handige driehoekje op de tafel te plakken, helpt je zowel rechts- als linkshandige kinderen op een eenvoudige en effectieve manier. Op de foto van 'Blokletterpret' hieronder zie je de driehoekjes.
Klik hier voor het handige driehoekje.

Abonnees 

Klik op de foto van het thema om bij alle filmpjes en werkbladen te komen.

7 THEMA'S

Handengym

Klaar voor de start!     

Klik hier voor een voorbeeldfilmpje.

 
Beschikbaar: filmpjes (incl. instructiefilmpjes) van Handengym zonder materiaal en met materiaal zoals potlodencircus, vingerverven, liedjes en versjes en kleien met het kleipotje
In ontwikkeling: papierpropjeswerk, vlinderkaart tekeningen, kleuren, 2-kleurenpotlood

Beschikbaar: filmpjes (incl. instructiefilmpjes) van Commando Pinkelen & kruislopen
In ontwikkeling: fietsen, stereo wijzen


Voorbereidend schrijven
Cijferpret
Klik hier voor een voorbeeldfilmpje.  
 
Beschikbaar: filmpjes (incl. instructiefilmpjes) en werkbladen van kleuren, arceren, schrijfbewegingen en schrijfpatronen, liggende achten & stereotekenen.
Op papier, in zand, op krijtbord, op whiteboard, met scheerschuim.
 
 
Beschikbaar: filmpjes (incl. instructiefilmpjes) en werkbladen van cijfers van klei, diapositieven cijfers op papier, regenboog cijfers op papier, cijfers in zand, Boter, kaas en eieren
In ontwikkeling: cijfers in scheerschuim, op krijtbord

 

Blok Letterpret

Verbonden Letterpret

 

Klik hier voor een voorbeeldfilmpje.

Beschikbaar: filmpjes (incl. instructiefilmpjes) en werkbladen van blokletters, lange klanken, tweeklanken, hoofdletters, letters in het zand - Kapitalen, diapositieven letters op papier, regenboog letters op papier
In ontwikkeling: Blokletterpret in scheerschuim, op krijtbord, van klei, boter, kaas en eieren


Beschikbaar: filmpjes (incl. instructiefilmpjes) en werkbladen van verbonden letters, lange klanken, tweeklanken, hoofdletters, Regenboog letters op papier, Boter, kaas en eieren
In ontwikkeling: Verbonden letterpret in zand, in scheerschuim, op krijtbord, van klei

1 op 1

 

Beschikbaar: filmpjes van allerlei vormen van jongleren, knuffels voeren en trucs in het potlodencircus die thuis goed kunnen.
Tijdens de lockdown volgen meer filmpjes. 

 

Erik Scherder: verrijkte omgeving essentieel!

Erik Scherder (boek 'Laat je brein niet zitten') verkondigt zijn boodschap over het belang van bewegen voor het brein dagelijks. Marjon heeft in een interview (december, 2020) zijn toestemming gekregen om een drietal quotes en een filmpje op onze website te plaatsen.

Klik hier voor het filmpje over het belang van schrijven met de hand.

'Tijdens het schrijven met de hand worden veel meer delen van de hersenen gebruikt en met elkaar verbonden dan bij typen!' 
Schrijven met de hand draagt dus bij aan de breinontwikkeling van het jonge kind.

'Bij een kind dat opgroeit in een verrijkte omgeving, krijgen de verbindingen een optimale kans om tot ontwikkeling te komen!'
Een verrijkte omgeving wordt gekenmerkt door het opdoen van nieuwe ervaringen, die uitdagend zijn en die moeite kosten.  Dat ‘moeite doen’ geldt voor zowel mentale als fysieke inspanning.

'Daag de jonge hersenen uit en begin vroeg, een investering voor de toekomst!'
Niet iedere dag hetzelfde doen maar juist variatie bieden in de mentale en fysieke activiteit bevordert de ontwikkeling van de jonge hersenen. De verbindingen in de hersenen (witte stof) groeien nog door tot het dertigste levensjaar.

   

Boekje - Stimuleren van handigheid bij kinderen

Dit praktische boekje met veel verhelderende foto's is geschreven voor ouders en grootouders die hun (klein)kind thuis extra willen stimuleren i.v.m. een verminderde vaardigheid in bijvoorbeeld schrijven, knippen, veters strikken of tekenen. De spelletjes en oefeningen zijn m.n. gericht op kinderen van groep 1 t/m 4. Men hoeft hiervoor geen speciaal materiaal aan te schaffen. 

Het boek (60 blz.) is ingedeeld in 2 delen:
Voorwaarden zoals fijne motoriek, tweezijdig bewegen of  het ontwikkelen van de tast

Vaardigheden zoals schrijven, knutselen of brood smeren

Prijs per boekje 12,50 + verzendkosten 1 boekje 3,-.
Bestellen: mail het aantal boekjes dat u wilt naar info@kinderergotherapiegulpen.nl
en vermeld uw naam en adres. Maak het bedrag over op:NL78 TRIO 0379 3854 22. Alle prijzen incl. BTW.    

Scholing
Scholing op maat en incompany is altijd mogelijk. Daarnaast worden door het hele land de volgende 2 cursussen aangeboden:

  • Schrijven zonder pen - Deze cursus gaat met name over de ontwikkeling van de kleine motoriek, het ontwikkelen van de schrijfvoorwaarden en het remediëren van kinderen met schrijfproblemen, waarbij de aandacht meer ligt op verbeteren van de kleine motoriek.
  • MRT Schrijven - Deze cursus gaat met name over handschriftontwikkeling gedurende de hele basisschool (o.a. leren hoe de eigen schrijfmethode effectiever ingezet kan worden) en het helpen van groepjes kinderen met schrijfproblemen, waarbij meer aandacht ligt op schrijfremediëring.
Op deze pagina vindt je meer informatie over schrijven, mrt en schrijfproblemen.

Meer informatie of contact opnemen?

Hans Stroes                         Marjon van Sambeek
06 - 45 31 97 78                            06 - 17 05 59 55
www.allesinbeweging.net                www.kinderergotherapiegulpen.nl
hans@stroesinbeweging.nl              info@kinderergotherapiegulpen.nl       Artikel 36 - 41